Haber

2022 Nobel Barış Ödülü sahibi Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi başkanı Matviichuk tarafından yapılan açıklama

2022 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan insan hakları kuruluşlarından Sivil Özgürlükler Merkezi’nin lideri Oleksandra Matviichuk, “Adalet ve insan hakları sağlanana kadar Ukrayna’da kalıcı bir barış olmayacak” dedi. söz konusu.

Ukrayna’da faaliyet gösteren Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Matviichuk, Nobel Barış Ödülü’nü almak için geldiği Norveç’in başkenti Oslo’daki havaalanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İlgili Makaleler

Beyaz Rusya ve Rusya’dan insan hakları aktivistleriyle Oslo’ya gelen Matviichuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “Tam olarak yapmak istediğini yapabileceğini düşünüyor” dedi. söz konusu.

Matviichuk, “Sistematik olarak insan haklarını ihlal eden bir devlet, bunu sadece kendi vatandaşlarına karşı değil, tüm bölge ve dünyaya karşı yapıyor. Rusya bunun harika bir örneğidir.” terimleri kullandı.

“Adalet ve insan hakları sağlanana kadar Ukrayna’da kalıcı barış olmayacak.” Matviichuk, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta Ukrayna ordusu ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalara değinerek, “Bu ödülü 2014’te başlayan, kanlı ve acımasız bir krize dönüşen bir savaş sırasında aldık. Barış Ödülü bize veriliyor, büyük bir sorumluluk taşıyor.” dedi.

Ortada 2022 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen insan hakları kuruluşlarından Uluslararası Anma Kurulu Başkanı Jan Rachinsky, ödülü alacağı Oslo’da açıklamalarda bulundu.

Rachinsky, Ukrayna’daki durumun kendisine Rusya’nın 2. Dünya Savaşı sırasında içinde bulunduğu koşulları hatırlattığını belirtti.

O dönemde elektrik, ısınma, yemek gibi eksiklikler yaşayan yakınlarının olduğunu söyleyen Rachinsky, “Vereceğimiz en önemli mesaj, dünyanın insan hakları ihlallerine daha sert tepki vermesi gerektiğidir.” söz konusu.

Öte yandan ödülün diğer sahibi ve şu anda Belarus’ta cezaevinde bulunan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski hakkında açıklama yapan Norveç Nobel Komitesi, ödülü Bialiatski’nin eşi Natallia Pinchuk’a vereceğini duyurdu.

Bialiatski ödülden etkilendi

Associated Press ile yaptığı telefon görüşmesinde Pinchuk, Belarus makamlarının Bialiatski’nin 10 Aralık’ta Oslo’da yapılacak ödül töreninde konuşmasının transkriptini iletmesine izin vermediğini söyledi.

Mektuplarla iletişim kurmanın zorluğuna dikkat çeken Pinchuk, her şeyin yakından takip edildiğini belirtti.

Ancak Pinchuk, eşinin ifade ve düşüncelerini bildiğini ve ödül törenindeki konuşmasının bunlara yer vereceğini belirterek, gözaltına alındığı Temmuz 2021’den bu yana eşini korumalar eşliğinde yalnızca bir kez görebildiğini sözlerine ekledi. .

Pinchuk, eşinin konuşma günü şikayet etmediğini, güçlü ve sağlam olduğunu söyledi.

Bialiatski’nin ödüle layık görülmesinden çok etkilendiğini kaydeden Pinchuk, “Bana gönderebileceği bilgiler konusunda katı kısıtlamalarla karşı karşıya. İç ve dış politika hakkında hiçbir şey yazamıyor.” söz konusu.

Pinchuk, bu ödülün Belarus’a ve cezaevindekilere dikkat çekmesini umduğunu söyledi.

2022 Nobel Barış Ödülleri

2022 Nobel Barış Ödülü’nün Belarus’tan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile Rusya ve Ukrayna’dan insan hakları örgütleri Uluslararası Anma Konseyi ve Sivil Özgürlükler Merkezi’ne verildiği açıklandı.

Norveç Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, ödülün Bialiatski ve iki kuruluşa hümanist değerler, anti-militarizm ve hukuk ilkelerinden yana tutarlı çabaları nedeniyle verildiği belirtildi.

Ukrayna’da insan hakları ve demokrasiyi geliştirmek amacıyla 2007 yılında Kiev’de kurulan Sivil Özgürlükler Merkezi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcında Rusya’nın Ukrayna sivil halkına karşı işlediği savaş suçlarını tespit etme ve belgeleme çalışmalarına başladı.

Rusya’daki insan hakları örgütü, Uluslararası Anma Anıtı, 1987’de eski Sovyetler Birliği’nde komünist rejimin zulmünün kurbanlarının unutulmamasını sağlamak isteyen insan hakları aktivistleri tarafından kuruldu.

1980’lerin ortalarında Beyaz Rusya’da ortaya çıkan demokrasi hareketinin liderlerinden biri olan Ales Bialiatski, hayatını ülkesinde demokrasi ve barışı sağlamaya adamıştır. 2011’den 2014’e kadar hapiste olan Bialiatski, rejime karşı düzenlenen geniş çaplı gösterilerin ardından 2020’de tekrar tutuklandı. Tutukluluğu yargılanmadan devam eden Bialiatski, haksız bulunması halinde 12 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu