Haber

Basın İlan Kurumu süreli yayın denetimlerine başlıyor

Hazırlanan plan ve takvime göre Basın İlan Kurumu (BİK), 905’i gazete, 433’ü internet haber sitesi olmak üzere toplam 1338 süreli yayının denetimine başladı.

BİK’ten yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde ilk kez gerçekleştirilecek denetimlerde, mevzuatın getirdiği sorumluluklara ek olarak basın teşkilatının güçlü, nitelikli ve uyumlu bir yapıya sahip olması için bilgi paylaşımı yapılacak. , yeni Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği esas alınmıştır.

Denetimlerde, geçtiğimiz yıl çıkarılan yeni Basın Kanunu ile süreli yayın kapsamına alınan ve resmi ilan ve reklamların yayımlandığı yeni mecra haline gelen internet haber siteleri ilk kez denetlenecek.

İnternet haber siteleri, imtiyaz sahipliği, defterlerin mevzuata uygun tutulup tutulmadığı, kanaat bildiren işçilerin fiilen çalışıp çalışmadığı, maaşların tam ve zamanında ödenip ödenmediği, sigorta ve vergi tahakkuklarına ilişkin yükümlülükler açısından incelemeye tabidir. içeriklerinin niteliksel ve niceliksel gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı ve ziyaretçi trafiğinin doğruluğu. düzenlenecek.

Resmi ilanların yayınlanmasına ilişkin gazete denetimlerinde süreli yayınların tamamını kapsayan kanuni kararların yanı sıra basım yeri, basım yerinin durumu, basılı nüsha sayısı ve kalitesi, günlük ve aylık satış adetleri ve Dağıtım aşamasından sonra bayilerde gazete satışının fiilen son nokta bayilerde yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

“Mevzuat ne derse onu uygulamaktan çekinmeyeceğiz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yaptırım kararının son seçenek olduğunu belirterek, basın işletmelerini paydaş olarak kabul ettiklerini ve bu duyarlılığın titizlikle gözetildiğini belirtti.

Erkılınç, denetim kurullarındaki denetçilerin, ilgili mevzuat kararlarına göre bölgeyi denetlemek için yola çıkarken, akıllarının bir köşesinde mutlaka sorunlu bölgeleri rehabilite etmek olacağını belirtti.

“İyi niyeti, kararlılığı ve emeği mutlaka göz önünde bulunduracağız ve değerlendireceğiz. Aksini gördüğümüz durumlarda mevzuat ne diyorsa onu yapmaktan çekinmeyiz. Çünkü biz bu denetimleri kamu yararı adına yapıyoruz ve çevreyi korumak zorundayız. Devletimizin hakları, ben ise hep ‘Biz yaptık, oldu’ diyorum. Halkın zihniyetine aldırmıyoruz. Tabii ki sahanın gerçeklerini de gözlemleyeceğiz. Yeter ki sahamızdaki medya kuruluşları iyi niyetimizi suistimal etmesinler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu