Haber

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail-Filistin İhtilafına İlişkin Görüşmelerde Bulundu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsrail-Filistin çatışmasının tüm dünyayı etkileyecek kritik bir eşiğe ulaştığını belirterek, savaş ile barış arasında bir tercih yapılması gerektiğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Wang, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile telefon görüşmeleri yaptı.

Cohen ile yaptığı görüşmede Wang, çatışmanın tüm dünyayı etkilediğini belirterek, “İsrail-Filistin çatışmasında savaş ile barış arasında bir seçim var.” dedi. İfadesini kullandı.

Çin’in çatışmaların tırmanmasından, bölgedeki gerilimden ve sivil kayıplarından endişe duyduğunu, sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eylemi kınadığını kaydeden Wang, “Meşru müdafaa her ülkenin hakkıdır ancak meşru müdafaa her ülkenin hakkıdır” dedi. Uluslararası insancıl hukuka uyulmalı ve sivillerin güvenliği korunmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Wang, İsrail ile Filistin arasında tekrarlanan çatışmalardan alınan acı derslerin, sürdürülebilir güvenliğin ancak ortak güvenlik anlayışıyla mümkün olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, İsrail’in hukuki güvenlik kaygılarının ancak siyasi analizin yönüne bağlı kalarak çözümlenebileceğini vurguladı.

İki devletli çözümün uluslararası toplumun uzlaşısı olduğunun altını çizen Vang, “Bugünün ve gelecek nesillerin uzun vadeli barış ve güvenliği için İsrail ve Filistin’in en kısa sürede iki devletli çözüme dönmesini umuyoruz. barış görüşmelerine devam ederek Arap ve Yahudi uluslarının bir arada uyum içinde yaşayacağı iki devlet kuracağız.” “Filistin’e ve İsrail’e hayat veriyorlar.” dedi.

Wang, mevcut durumda en önemli önceliğin gerilimin daha da tırmanmasını ve daha ciddi felaketleri önlemek olduğunun altını çizdi.

“Gazze’nin silah ve cephaneye değil, gıda ve ilaca ihtiyacı var”

Çin Dışişleri Bakanı, Filistinli mevkidaşı Maliki ile yaptığı görüşmede, Filistin’de ve özellikle Gazze’de yaşanan zor durum nedeniyle Çin’in Filistin halkına taziyelerini ileterek, savaşın sonlandırılması ve Filistin halkının temel yaşam koşullarının sağlanması için derhal ateşkes çağrısında bulundu. Gazze halkı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmesi ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Vang, başta büyük güçler olmak üzere bölge dışı ülkelerin tarafsız ve objektif hareket ederek gerilimlerin azaltılmasında rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Vang, “Gazze halkının silah ve mühimmata değil, güvenliğe, gıdaya ve ilaca ihtiyacı var. Gazze Şeridi’nde jeopolitik hesaplamalara değil, savaşı durdurma ve barışı teşvik etme çabalarına ihtiyaç var.” sözlerini kullandı.

Filistin sorununu çözmenin tek yolunun iki devletli çözümü hayata geçirerek Filistin halkına yaşama, devlet kurma ve topraklarına dönme hakkı vermek olduğunu vurgulayan Vang, İsrail arasında geniş çaplı barış görüşmelerini teşvik edeceğini söyledi. Filistin ile sorunun çözülmesi ve bu hedef doğrultusunda bir takvim ve yol haritasının belirlenmesi. Yetkili ve etkili bir barış konferansının bir an önce yapılması çağrısında bulundu.

Wang, Çin’in ateşkes, şiddetin sona ermesi ve barışa dönüş için elinden geleni yaptığını, Filistin sorununda her zaman uluslararası eşitliği ve adaleti destekleyeceğini, çözüm bulmak için uluslararası toplumla çalışmaya devam edeceğini belirtti. Soruna en kısa sürede kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması.

Filistin Bakanı Maliki de, Filistin sorununda adaleti savunan, açık ve güçlü bir ses olan ve Filistin halkının yanında yer alan Çin’e teşekkür ederek, Filistin sorununun temelinde yatan sorunun çözülmesini ve bir Filistin devleti kurulmasını dilediklerini belirtti. uluslararası toplumun desteğiyle bağımsız bir devlet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu