Ekonomi

Ciro düşmeye devam ediyor

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet branşları toplam ciro endeksi şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat ayı ciro endeksine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi şubat ayında aylık bazda yüzde 5,1 azaldı.

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet branşlarının takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 68,1 arttı.

Sanayi ve inşaat endeksleri

Sektörde takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi şubat ayında yıllık bazda yüzde 44,9 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 5 azaldı.

İnşaat branşında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi şubat ayında yıllık bazda yüzde 136,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 5,1 arttı.

Ticaret ve hizmet endeksleri

Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 7,3 azaldı.

Hizmetler segmentinde takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 86,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet devir hızı endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı.

Öte yandan ciro endekslerinin hesaplanmasında KDV beyannamelerinden elde edilen bilgiler kullanılmaktadır.

Öte yandan 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde ise zorlayıcı sebep ileri sürülerek beyannameler ertelendi. Bu nedenle Şubat ayı hesaplamalarında eksik gözlemler için sanayi üretim anketi, e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak iddialarda bulunulmuştur. Bu işlemlerle alınan büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 3,52 olarak hesaplandı.

haber-dilovasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu