Haber

Erzincan’daki madendeki siyanür ölçümleri açıklandı

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde liç kazık kaymasının meydana geldiği maden sahasında inceleme yapan bilim insanları, siyanür ölçümleriyle ilgili açıklama yaptı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Fazilet, “Çok büyük bir kitle hareketi var. Farklı riskler de var. Sadece siyanür değil. Ama gördük ki şunu da gördük” dedi. bu riskler toprakta, havada ve suda hem siyanür hem de ağır metal düzeyinde çevre ve insan sağlığı açısından bir takım analizlerle takip edilmektedir.”

Gülhane Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Onur Fazilet şunları söyledi:

“İnsanların şu sıralar cevaplarını en çok merak ettiği siyanür tartışmalarını yerinde görme fırsatı bulduk. Biz de bugün iki kez yere indik, dışarı çıktık. Siyanürle ilgili sert tartışmaların tabi ki olması normal. Şu anda. Sahada AFAD’ın ve Sağlık Bakanlığı’nın ölçüm cihazları var. Şu anda bu ölçümler devam ediyor. Bu ölçümlerden aldığımız verilere baktığımızda siyanür açısından değerlerin olmadığını gördük. Şu anda çok fazla risk oluşturuyor. Bu ölçümler insan sağlığı ve çevre açısından bakıldığında çok büyük bir olay. Çok büyük bir kitlesel hareket var. Farklı riskler de var. Sadece siyanür değil. Ama gördük ki bunlar Toprakta, havada ve suda siyanür ve ağır metaller düzeyinde çevre ve insan sağlığı açısından bir takım analizlerle riskler takip ediliyor.Biz aslında bu konuyla ilgili önerilerimizi devletimizin yetkililerine sunduk. bizi bu konuyla ilgili buraya çağırmalarının nedeni. “Çevre ve insan sağlığı açısından gördüğüm verilere baktığımda şu an için acil bir risk teşkil etmiyor…”

Bölgedeki zehirli gazlarla ilgili maske takılmasına gerek olmadığını belirten Erdem, “Aldığımız bilgiler uluslararası limitlerin çok altında. Şu anda böyle bir risk yok. Şu anda hava değerleri gidiyor” Hava ölçümleri açısından kütle hareketlerinden dolayı çok iyi.”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi, Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) Anabilim Dalı Doçenti. Dr. Sermet Sezigen, “İnsan sağlığını tehdit edecek düzeyde siyanür ölçülmedi” dedi.

Sahada çalışan personelin olası siyanüre maruz kalmaması için gerekli önlemlerin alındığını vurgulayan Sezigen, şöyle konuştu:

“AFAD’ın bölgede görev yapan personelinin siyanür riskinin olup olmadığını tespit edecek dedektörleri bulunmaktadır. Bunun dışında kurumda çalışan firma personelinin kendine ait kişisel ölçüm cihazları bulunmaktadır. Daha sonra Çevre Bakanlığı her yıl su ve toprak numunelerini düzenli olarak ölçmektedir. Ayrıca bu firmanın yerleşim yerine yakın bir istasyonu var ve bunu baştan Çevre Bakanlığı’na bildirdi. Şu ana kadar Çevre Bakanlığı ile yaptığımız koordinasyon sonucunda herhangi bir siyoner tespit edilmedi. insan sağlığını sağlayabilecek düzeyde. AFAD’daki arkadaşlarımızın da bölgede istasyonu var. Makul noktalardan dedektörlerle günlük olarak yaptıkları ölçümlerde olağan dışı bir değer tespit edilmedi. Ancak biz herhangi bir değer tespit etmedik. Şu anda burada olası bir siyanüre maruz kalma durumunda ilk müdahale ekiplerimizin sıkıntı yaşamasını önlemek amacıyla kişisel koruyucu ekipmanlar ve solunum cihazı dahil olmak üzere kişisel koruyucu ekipmanlar tespit edilmiştir. Görevlerine devam ediyorlar.

“MASKESİZ GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ”

“Fakat özellikle bu aşamada kişisel koruyucu ekipman olmadan görevimizi yaptığımızı görüyorsunuz. Ancak sahadaki arkadaşlarımız mutlaka kişisel koruyucu ekipman kullanarak işlerini yapıyorlar. Olay yerindeki arkadaşlarımızın tüm koruyucu ekipmanları mevcut. Onlarda mevcut. Zaten o şekilde çalışıyoruz. Çünkü risk var. Bugün buradayız.” “Sahanın yakınındaydık. Aslında her türlü donanıma sahipler. Ancak orada korkulacak düzeyde siyanür olmadığını biliyoruz ama… Giymek zorundalar.”

haber-uzumlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu