Femtosaniye Lazer ile Katarakt Ameliyatı
Batıgöz Sağlık Kümesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. İlker Biçer femtosaniye lazer ile katarakt ameliyatını anlattı. Op. İlker Biçer, “Katarakt ameliyatlarında lazer kullanımı sayesinde güvenli ve konforlu tedavi mümkün olduğu gibi komplikasyon riski de en aza indirilmekte ve uygulama yapılabilmektedir” dedi.
OKUMA GÜÇLÜĞÜ BELİRTİ OLABİLİR
Katarakt, göz merceğinin saydamlığını ve opaklığını kaybetmesidir. Bu nedenle görüş netliği azalır ve bozulur. Kalıtsal sebeplerin yanı sıra yaşa bağlı olarak da görülebilmektedir. Ağırlıklı olarak yaşa bağlı olan katarakt, doğuştan, diyabetin etkileri veya travmaya bağlı göz hasarı nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Kataraktın yaygın semptomları
– Işığa karşı göz hassasiyeti,
– çift görme,
– Bulanık görüş,
– Gece görüşünde azalma,
– Okumak zor olabilir.
Kataraktın erken teşhis ve tedavisi adına belirtiler görüldüğünde süratle uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Birkaç farklı cerrahi yöntem vardır. Tedavinizde bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceği birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Sizin için en uygun tedavi tekniğine karar verecek, alanında uzman bir göz sağlığı ve hastalıkları hekimidir.
Katarakt cerrahisinde en sık uygulanan yöntemlerden biri de son yıllarda gelişen femtosaniye lazer katarakt tedavisidir.
Katarakt ameliyatlarında lazer kullanımı sayesinde komplikasyon riski en aza indirilerek uygulama yapılabileceği gibi güvenilir ve konforlu tedavi imkanı da sağlanmaktadır.
AVANTAJLARI NELERDİR?
Femtosaniye lazer ile katarakt cerrahisinde göz giriş noktaları lazer ile açılarak bıçak ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Femtosaniye lazer, bıçak kullanımını bir lazerle değiştirir. Lazer ışını göz dokularına farklı derinliklerde odaklanabilir ve göz giriş noktası bilgisayar kontrolünde düz bir çizgide planlanarak işlem gerçekleştirilebilir. Bu durum görüş netliğini ve görüntü kalitesini olumlu yönde etkiler. Ödem ve enfeksiyon riskini azaltan lazer sistemi sayesinde katarakt lensi parçalanırken çevre dokulara zarar verilmemekte ve göz yapay merceğe en iyi şekilde hazırlanabilmektedir. Femtosaniye lazer cerrahisi sadece katarakt tedavisinde değil miyop, hipermetrop ve astigmat gibi diğer görme kusurlarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.
ERTESİ GÜN SIRADAN HAYATA DÖNEBİLİR
Ameliyattan önce hastanın gözüne anestezik göz damlası damlatılır. Göz anestezi etkisi altında olduğu için hasta herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Ameliyat öncesi muayene sırasında belirlenen ve bilgisayara girilen göze giriş açısı, göze giriş büyüklüğü gibi gerekli değerler doktor tarafından kontrol edilir. Bilgisayar kontrollü femtosaniye lazer yardımı ile gerekli giriş noktası kısa sürede açılır ve katarakt merceği parçalanır. Göze yapay bir göz içi merceği yerleştirilerek işlem tamamlanır. Femtosaniye lazer ameliyatından sonra gözü kapatmaya gerek yoktur. Ameliyat günü kullanması için hastaya gözlük verilebilir. Ertesi gün yapılan muayene sonrasında hasta normal hayatına dönebilir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
haber-golhisar.com.tr