Haber

Kar zamanı! Özlenen kış geri dönüyor… Meteoroloji’den açıklama

İklim değişikliği küresel sorunlar listesinde yer alırken, mevsim normallerinin dışında da hava olayları yaşanmaya devam ediyor. Ani ve olağandışı yağışlar ve yüksek sıcaklıklar tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkiliyor.

İÇ BÖLÜMLERDE KAR BAŞLADI

Herkes kar yağışının ne zaman geleceğini beklerken, önceki gün ve dün akşam saatlerinde yurdun iç ve doğu kesimlerinde sağanak yağış başladı.

Uzmanlar ise etkili kar yağışlarının 15 Ocak’tan sonra ülkeye gireceğini belirtti.

Sonbaharda yağmayan yağış kışın da devam ediyor
Türkiye, sonbahar mevsiminde hızla neredeyse hiç yağış almadı. Kış mevsiminin ilk aylarında ise kuru bir soğuk etkisini sürdürdü. Öte yandan Avrupa’da mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar sürüyor. En sıcak ocak ayının Polonya, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkede yaşandığı açıklandı.

ARALIK GEÇTİ

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı İnanç Özdemir konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sonbahar aylarının mevsim normallerinin üzerinde geçtiğine dikkati çeken Özdemir, “Bu aylarda hızlı bir şekilde yağış almadık. Aralık ayı maalesef kış mevsiminin ilk ayı olmasına rağmen kurak bir aydı. Mevsim normallerinin ortalama 8 derece üzerinde bir sıcaklıkla seyretti. Ocak ayının ilk haftası böyle geçer. Bu hem İstanbul için hem de Anadolu için geçerli” dedi.

“AKDENİZ’DE GÜÇLÜ ALÇAK BASINÇ GELİYOR”

Yüksek basıncın da etkisiyle sis, buzlanma ve kuru soğuk gibi olayların yaşandığını belirten Özdemir, “Önümüzdeki günlerde bu olaylar etkisini göstermeye devam edecek ancak alçak basınç sisteminin de görüldüğünü söyleyebiliriz. Bugün itibariyle Karadeniz kıyıları Karadeniz’in yüksek kesimleri ve Doğu Karadeniz yağış alabilir.Salı günü Akdeniz’e kuvvetli bir alçak basınç sistemi geliyor” dedi.

ORTA ANADOLU, DOĞU ANADOLU VE DOĞU KARADENİZ’DE KAR

İstanbul ve Marmara bölgelerinde şu an kar yağışının görülmediğinin altını çizen Özdemir, “İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı olacak. Şu anda yoğun bir kar yağışı olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

“15 OCAKTAN SONRA HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR”

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havaların soğumaya başladığını kaydeden Özdemir, “Şu anda amansız bir soğuk hadisesi görünmüyor. Ancak 15 Ocak’tan sonra bir soğuk dalgası kendini gösterecek. Belki bu tarihlerde İstanbul’da kar yağışı görebiliriz. Ancak şu anda çok büyük bir soğuk kütle görünmüyor. Tabii Ukrayna ve Sibirya üzerinden alçak basınç sistemi değişirse tüm bu senaryolar değişebilir ve kar yağışı gelebilir. Ancak çok uzun süre devam edecek bir soğuk dalgası görünmüyor.

“SOĞUK DALGALAR AMERİKA’YA DOĞRU AKIYOR”

Avrupa’nın en sıcak Ocak ayını yaşadığını değerlendiren Özdemir, “Sistemlerdeki modellerde görebildiğimiz kadarıyla soğuk hava Kuzey bölgelerinde kaldı. Aksine, bu soğuk hava dalgaları Amerika kıtasına doğru aktı. Bu hava Avrupa’nın sadece bir bölümünü gördü. İskandinav yüksek ve Azor yüksek, yüksek basınç sırtları nedeniyle bunu engelledi. Yüksek basınç nedeniyle son günlerde sis olayları yaşanıyor” dedi.

14 İL İÇİN KAR YAĞIŞI UYARISI

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü 6 Aralık hava durumu raporunu yayınladı. Rapora göre bugün 14 il için kar yağışı uyarısı yapılırken, Marmara Bölgesi’nde yağışlı hava beklendiği belirtildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu