Haber

Nijer: Askeri cunta için süre doluyor

Nijer’de Batı Afrika Ekonomik Birliği’nin (ECOWAS) ültimatom verdiği askeri cuntaya askeri müdahale baskısı artıyor. Darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un bir hafta içinde serbest bırakılarak görevine iade edilmesini talep eden ve aksi takdirde askeri müdahaleye hazırlıklı olunması uyarısında bulunan ECOWAS’ın süresi bugün doluyor.

Nijer’deki cunta rejimine ültimatom veren ECOWAS, Fransa’dan da destek aldı. Fransa, askeri cuntanın son teslim tarihinden sonra ECOWAS tarafından alınan her türlü kararı “tereddütsüz” destekleyeceğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Nijer’in geleceği ve tüm bölgenin istikrarı tehlikede” dedi. Açıklama, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın dün Paris’te Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou ile görüşmesinin ardından geldi.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer’de iktidarı ele geçiren cunta, Cuma günü Fransa ile askeri iş birliğine son verdiğini duyurdu.


Başkent Niamey’de darbecilere destek veren NijeryalılarFotoğraf: Djibo Issifou/dpa/picture Alliance

AFP Haber ajansına konuşan Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Nijer’deki darbeyi “bu ülkenin çıkarlarına tamamen aykırı bir muhakeme hatası” olarak nitelendirdi. Lecornu, “Bu askeri darbe, özellikle Mali gibi zayıf devletlerin durumundan yararlanan silahlı terör gruplarının faaliyetlerinin arttığı Sahel’de terör çabalarını zayıflatacak.” dedi.

Lecornu, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak nitelendirdiği Nijer’in dış yardıma bağımlı olduğunu ve Bazum’un göreve iade edilmemesi halinde bu desteğin geri çekilebileceğini belirtti. Cunta tarafından başkent Niamey’deki resmi konutunda tutulan Bazum ile temas halinde olduğunu söyleyen Nijer Başbakanı Mahamadou, 63 yaşındaki liderin güvenliğinin “ECOWAS’ın elinde” olduğunu söyledi. .

Cezayir askeri müdahaleye de karşı çıktı

Nijer’de darbeyle iktidara gelen askeri cuntaya komşu ülkeler Burkina Faso ve Mali takviye yapıyor. 2020 yılından bu yana askeri cuntalar tarafından yönetilen bu iki ülke, Nijer’e yapılacak bir askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı olarak değerlendireceklerini belirtmişti.


Niamey’de 3 Ağustos Bağımsızlık Günü’nde Nijer, Mali, Gine ve Burkina Faso’daki cunta başkanlarının fotoğraflarının olduğu bir tişört giyen protestocu, darbecilere destek kuvvetlerini ortaya koyuyorFotoğraf: AFP

Bir diğer komşu ülke olan Cezayir de Nijer’e olası bir askeri müdahaleye karşı çıktı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune Cumartesi akşamı bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Olası herhangi bir askeri müdahaleyi kategorik olarak reddediyoruz.” Tebbun, böyle bir eylemin “Cezayir için doğrudan bir tehdit” oluşturacağını söyledi. Nijer ile yaklaşık bin kilometrelik bir sınırı paylaştıklarını vurgulayan Tebbun, “Cezayir olmadan analiz olmaz. İlk etkilenecek olan halkımız olacaktır.” “Bugün askeri müdahale yaşayan ülkeler ne durumda?” Cezayir Cumhurbaşkanı, Libya ve Suriye örneklerini hatırlattı.

ECOWAS, 30 Temmuz Pazar günü yaptığı açıklamada, 26 Temmuz’da Nijer’de darbeyle iktidara gelen cuntaya, demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Bazoum’u görevine iade etmesi için bir hafta süre verdi. Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen toplantıda Batı Afrika Ekonomik Birliği ülkeleri, Nijer’e askeri müdahaleyi de içeren bir plan üzerinde anlaşmaya vardı. Nijer’deki askeri cunta, “zorla güçle karşılık vereceğini” belirtiyor.

DW,AFP,rtr / CO,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu