Haber

Van Milletvekili: İsrail-Filistin çatışması Ortadoğu’daki koridor ve enerji savaşlarından bağımsız değil

HEDEP Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, İsrail-Filistin çatışmasının Ortadoğu merkezli “koridor ve enerji savaşlarından” bağımsız olmadığını söyledi.

Çiftyürek, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Güney Batı Asya’da, Ortadoğu merkezli, yaklaşık 30 yıldır uzun süren bir üçüncü dünya savaşının yaşandığını iddia etti.

Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun (IMEC) Çin’in Nesil ve Yol Girişimi’ne alternatif olarak geliştirildiğini belirten Çiftyürek, “Bu proje aynı zamanda batı ile doğu bloğu arasında bir savaşa da dönüştü. Doğu bloğu ise Çin, “Batı bloğu küresel projenin arkasında dururken, Hindistan’ı Avrupa’ya bağlayacak projeye odaklandı.” dedi.

Kalkınma Yolu Projesi’ni Türkiye’nin de geliştirdiğine dikkat çeken Çiftyürek, “Hamas-İsrail savaşı bahsettiğim koridorlar savaşından ve güç savaşından bağımsız bir savaş değil. Dolayısıyla savaşın sonuçlarına bakıldığında Bu cephede bahsettiğimiz küresel aktörlerin hesaplarını irdeleyerek bakmamız lazım.” gerekiyor.” dedi.

“Ortadoğu kan döküyor”

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, basın toplantısında Ortadoğu’nun kan gölüne döndüğünü belirtti.

Kudüs savaşlarının neredeyse semavî dinlerin tarihiyle eşdeğer olduğunu belirten Kamaç, “Ortadoğu’da hakimiyet hak, hukuk, adalet ve özgürlüklerle değil, cebirle sağlanmaya çalışılıyor.” dedi.

Hiçbir dinin sahip olduğu güçle bir başkasının kutsalını yok saymaya, diğerini ortadan kaldırmaya hakkı olmadığını vurgulayan Kamaç, “Kudüs’ün statüsüne ilişkin bir analiz ortaya koymak gerekiyor. Kudüs’te bir statü belirlenmeli. Üç semavi dinin mensuplarının eşit haklara sahip olduğu Kudüs, böyle bir projeyle “Ortadoğu’da dinler arası barışın ve birlikte yaşamanın merkezi haline gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu