Haber

Xia Hanedanlığının Kuzey Çin’de Bulunan Kalıntıları

Shanxi eyaleti arkeoloji enstitüsü tarafından sağlanan tarihsiz bir fotoğraf, Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinin Yuncheng kentindeki Jishan ilçesindeki geç Xia Hanedanlığı’nın (MÖ 2070-1600) Dongqu harabe alanında gün ışığına çıkarılan bir çanak çömleği gösteriyor. (Fotoğraf: Xinhua)

TAIYUAN, 9 Mart (Xinhua) — Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinin arkeoloji enstitüsüne göre, arkeologlar eyalette Xia Hanedanlığı’nın (MÖ 2070-1600) son dönemlerine ait bir kalıntı alanı ortaya çıkardılar.

Fenhe Nehri’nin aşağı kesimlerinde yer alan Yuncheng şehrinin Jishan ilçesindeki alan, yaklaşık 100.000 ila 150.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yetkililer bölgede hem 2021 hem de 2022’de kazılar gerçekleştirdi.

Shanxi eyaleti arkeoloji enstitüsü tarafından sağlanan tarihsiz fotoğraf, Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinin Yuncheng kentindeki Jishan ilçesindeki Xia Hanedanlığının son dönemine (MÖ 2070-1600) ait Dongqu harabelerinde gün ışığına çıkarılan bir çanak çömlek fırınını gösteriyor. (Fotoğraf: Xinhua)

Arkeologlar, Nisan ortası ve Ağustos 2021’de kurulmuş iki çömlek fırını ve 43 çukur keşfettiler. İki çömlek fırını bir fırın odası, fırın yatağı, ateş odası ve bir üretim odasından oluşuyor.

2022 yılı Ekim ayı ortası-Kasım ayı ortalarında bölgede çalışma yapan ekip, çukurun batısında büyük bir ocak ve ocak buldu. Çukur doğudan batıya yaklaşık 23,5 metre uzunluğunda, kuzeyden güneye yaklaşık 7 metre genişliğinde ve 2 ila 4 metre yüksekliğindedir.

Arkeolojik projenin başkanı Cui Junjun, ortaya çıkarılan kalıntılar arasında çanak çömlek, taş ve kemikten yapılmış aletler, yeşim taşı ve istiridye kabukları olduğunu söyledi.

Kazılarda yapay eserlerin yanı sıra bol miktarda hayvan ve bitki kalıntısına rastlanmış, ayrıca flotasyon tekniği ile birden fazla darı tohumu içeren 250.000 karbonize bitki tohumu bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu