Ekonomi

AB ekonomik büyüme varsayımını düşürdü

AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Sonbaharı”rapor yayımlandı.

“Zor bir yılın ardından ılımlı toparlanma”Başlıklı raporda, AB ekonomisinin 2023’te yüzde 0,6, 2024’te ise yüzde 1,3 büyüyeceği, Avro Bölgesi ekonomisinin ise 2023’te yüzde 0,6, 2024’te ise yüzde 1,2 büyüyeceği öngörülüyordu.

AB Komisyonu’nun önceki “Yaz”Raporda, AB’nin bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl yüzde 1,4 büyüyeceği, Avro Bölgesi’nin ise bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl ise yüzde 1,3 büyüyeceği tahmin ediliyordu.

Son raporla birlikte AB ve Euro Bölgesi’nin 2023 ve 2024 büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi.

Raporda 2025 yılında AB’nin yüzde 1,7, Avro Bölgesi’nin ise yüzde 1,6 büyüyeceği öngörülüyordu.

Raporda, Almanya’nın bu yıl yüzde 0,3 küçüleceği, gelecek yıl yüzde 0,8 büyüyeceği, Fransa’nın bu yıl yüzde 1, gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceği, İtalya’nın ise bu yıl ve gelecek yıl yüzde 0,7 küçüleceği tahmin ediliyor. İspanya’nın bu yıl yüzde 0,9, gelecek yıl ise yüzde 1,7 büyüyeceği tahmin ediliyordu.

Raporda, bu yıl Estonya’nın yüzde 2,6, İrlanda’nın yüzde 0,9, Macaristan’ın yüzde 0,7, Lüksemburg’un yüzde 0,6, İsveç ve Avusturya’nın yüzde 0,6 küçüleceği 10 AB üyesi ülkenin ekonomisinin küçüleceği belirtiliyor. Yüzde 0,5, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 0,4, Almanya’da yüzde 0,3 ve Letonya’da yüzde 0,2 daralacağı tahmin ediliyordu.

Raporda, enflasyonun bu yıl AB’de yüzde 6,5, Avro Bölgesi’nde yüzde 5,6 olacağı, önümüzdeki yıl enflasyonun AB’de yüzde 3,5, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 3,2’ye, 2020’de ise yüzde 3,2’ye düşeceği belirtildi. 2025 yılında Euro Bölgesi’nde enflasyonun AB’de yüzde 2,4, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 2,2 olacağı öngörülüyordu.

Raporda, Avrupa ekonomisinin bu yıl yüksek hayat pahalılığı, zayıf dış talep ve parasal sıkılaşma nedeniyle ivme kaybettiği, ekonomik aktivitenin önümüzdeki dönemde kademeli olarak toparlanmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, Ekim ayında enflasyonun Euro Bölgesi’nde son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,9’a gerilediği belirtilirken, önümüzdeki dönemde enflasyonun yavaşlamasının beklendiği kaydedildi.

Riskler

Rapora göre, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki çatışmalar ekonomik görünüme ilişkin belirsizliği ve aşağı yönlü riskleri artırdı.

Raporda, gelişmelerin enerji piyasalarına etkisinin şu aşamada sınırlı olduğu, enerji arzında kesinti riskinin bulunduğu belirtildi.

Raporda, Çin başta olmak üzere AB’nin önemli ticaret ortaklarındaki ekonomik gelişmelerin de risk oluşturabileceğine dikkat çekilerek, Avrupa’daki nakit sıkılaştırmasının beklenenden daha uzun sürebileceği ve ekonomik aktivite ile şirketler, hane halkı ve şirketler üzerinde daha fazla baskı yaratabileceği belirtildi. kamu maliyesi yüksek faiz ortamına uyum sağlamakta zorluk yaşayabilir. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu