Ekonomi

AB kuru incirde kontrol sıklığının artmasın diye sektör kuru inciri altın gibi temizliyor.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu cennet meyvesi kuru incirin sürdürülebilir ihracatı için Ege Kuru Meyveler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru incir üretiminin başkenti Aydın’da şubesini dört bir yanına sunuyor. “Kuru İncir Tabağı”toplantıda gündeme getirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Aydın’da bir otelde düzenlenen, “Kuru İncir Tabağı”Toplantıda kuru incir sektöründe Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ihracat firmaları, İncir Araştırma Enstitüsü, Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Borsası yetkilileri bir araya geldi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incirin Türkiye’nin en prestijli ihracat ürünlerinden biri olduğunu belirterek, 2022’de 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında 246 milyon dolar gelir elde ettiklerini söyledi. 2023 yılında ise 70 bin ton ihracat hedeflerini paylaştı.

Türkiye, dünya kuru incir ihtiyacının yüzde 58’ini karşılıyor

Türkiye’nin dünya kuru incir ihtiyacının yüzde 58’ini karşıladığı bilgisini paylaşan EKMMİB Lideri Mehmet Ali Işık, “Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat yapıyoruz. İlk ihracat yaptığımız ülke 37 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Fransa 31 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında üçüncü sırada 30 milyon dolarla Almanya yer alıyor.

Uzakdoğu’yu Hedef Pazar Olarak Görüyoruz

Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında Uzak Doğu ülkelerinin hedef pazar olarak belirlendiğini belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege İhracatçı Birlikleri olarak Mart ayında üyelerimizin katılımını beklediğimiz Malezya Ticaret Heyetimiz olacak ve önümüzdeki günlerde bir URGE projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede Türkiye’nin küresel pazarlardaki konumunu güçlendireceğine ve uluslararası ticarette pazar çeşitliliğini artıracağına inanıyoruz.”

Aydın incirinin yüzde 31’i organik

Aydın’da 37 bin hektarlık alanda 7 milyondan fazla ağaçta kuru incir üretildiğini belirten Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem, kuru incir üretim alanlarının yüzde 31’inde organik tarım yapıldığının altını çizdi. Aydın’da.

Aydın’da yılda 65-70 bin ton kuru incir yetiştirildiği bilgisini paylaşan Öktem, “Aydın, Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünya kuru incir üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. “Aydın İnciri” de ülkemizin AB coğrafi işaretli 8 eserinden biridir. 2022 yılında ihracatçı firmalar tarafından hazırlanan ve İl Müdürlüğümüz tarafından denetlenerek ihracatına izin verilen kuru incirin boyutu 48 bin 649 ton. İlimizde 170 incir işletmesi ve 166 incir deposu bulunmaktadır. Aydın merkezde 16, Nazilli’de 5, Sultanhisar ve Söke ilçelerimizde 2’şer olmak üzere toplam 25 denetçimiz ile ihracatçılarımıza karantina hizmeti veriyoruz.

EKMMİB’e üretici desteği geliyor

Öktem, kuru incir üreticilerinin kaliteli işler çıkarması için birçok eğitim toplantısı düzenlediklerini ve binlerce üreticiye ulaştıklarını ifade etti. “Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılarının desteğiyle son 3 yılda üreticilerimize yaklaşık 45 bin incir fidanı, 34 bin 750 incir kurutma beşiği, 3 bin 560 file ve 25 bin ekşi kapan dağıttık. ‘ Dernek. Sofralarımıza lezzet katan incirleri üreten üreticilerimize katkı ve desteklerinden dolayı Ege İhracatçı Birlikleri Başkan ve Yöneticilerine üreticilerimiz ve sektörümüz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kuru İncir Kurulu” toplantısında, kuru incirde daha kaliteli üretimin sağlanması ve üretimin artmaması için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta denetim sıklığı ele alındı.

Amacımız denetim sıklığını artırmak değil.

EKMMİB Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Avrupa Birliği’nin kuru incirde denetim sıklığını 2019’da yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardığını, bu yıl yüzde 30’a çıkarılmasının gündemde olduğunu belirtti. Bakanlığı aracılığıyla AB Komisyonu’na yazılı başvuruda bulunacağını belirtti. Gabay, “Önümüzdeki dönemde hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız nezdinde çok daha dikkatli davranarak kaliteli kuru incirlerimizin geri dönüş sayılarını azaltarak yıllar geçtikçe denetim sıklığının azalmasını sağlayabiliriz. İhracatçılar olarak kuru inciri altın gibi işliyoruz.”

“Kuru İncir Kurulu” toplantısına; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Günaydın, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, İncir Araştırmaya Enstitünün Beslenme Bölüm Başkanı Ramazan Konak, kuru incir ihracatçıları ve kurum temsilcileri yoğun katılım gösterdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu