Haber

Ali Öztunç’tan Bakan Vahit Kirişci, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay ve Diğer Sorumlular Hakkında Suçlu İfadesi

BERKAY VAROL

Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanlara yönelik şiddetle ilgili CHP Doğa Hakları ve Çevre Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve sorumlu veteriner, teknisyenler, Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi üyeleri ve yapılacak araştırmada belirlenecek kişiler hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan bakımevinde yaşanan mezalimlerle ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Öztunç suç duyurusunda, Bakan Vahit Kirişci, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay ve sorumlu mercilerden şikayetçi oldu. Öztunç, Türk Ceza Kanunu (TCK); 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 181, 257, 266, 279. maddelerine muhalefet, Anayasa ve çevre kanunlarına muhalefet ve savcılıkça re’sen belirlenen diğer hususlarda suçların soruşturulmasını talep etti.

CHP’li Öztunç, kabahat duyurusunda ortaya çıkan görüntülerin ardından çok sayıda vatandaş ve sivil toplum kuruluşunun CHP Genel Başkanlığı ile CHP Doğa Haklarından ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’nın sürece dahil edilmesini talep ettiğini belirtti.

14 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliklere atıfta bulunan Öztunç, Politika Metninde; “Konya’da yaşanan üzücü olay maalesef uyarılara rağmen yüzeysel ve sığ yaklaşımlarla TBMM’den hızla geçirilen söz konusu yasal düzenlemelerin yarattığı iklim olayıdır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı ile Bakanlık 5199 sayılı Kanunun uygulanmasından sorumlu yetkililerin soruşturma hakkında konuşması, kabahatlerin işlenmesini kolaylaştıracak hukuki zeminin oluşmasına vesile olmuştur.”

Öztunç, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınakta hayvanlara şiddet ve aç bırakma gibi Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı davranışların ihlal edildiğini belirterek, “Bu nedenle somut olayda sadece canavarca bir hisle köpek öldüren şahıslar değil, Tarım ve Orman başta olmak üzere söz konusu eylemleri normalleştiren uygulamalar da söz konusu. Bakan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı dahil tüm sorumlular soruşturmaya dahil edilmelidir” dedi.

Barınaktaki şiddet görüntülerine atıfta bulunan Öztunç’un suç duyurusu şöyle:

“Görüntüde görüldüğü üzere çalışanlardan biri elindeki demir kürekle defalarca köpeğe vuruyor, öldürme kastıyla hareket ediyor ve kasten işkence yapıyor. Bu nedenle belediye yetkilileri haddini aşarak hayvanlara kasten eziyet etmiş ve öldürmüş. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesine göre hayvana eziyet etmek ve kasten öldürmek suçunu oluşturmaktadır. 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası. Ayrıca suçta kullanılan kamu araçları ve TCK 266. madde de uygulanmalıdır.”

Öztunç suç duyurusunda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin alınması gereken tedbirleri belirleyen Hayvanları Koruma Uygulama Yönetmeliği’ni de ihlal ettiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu