Sağlık

Babanın gözünden alınan doku ile geliştirilen kök hücre oğluna ışık oldu

Türkiye’de ilk kez uygulanan tedavi yöntemi ile kök hücre ve kornea nakli EUTF Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Lavabo açacağının yüzüne çarpması sonucu bir gözünü tamamen, diğer gözünü ise görme yetisini büyük ölçüde kaybeden İbrahim Kösem, sap sayesinde yeni doğan oğlunu ilk kez görme şansı buldu. babasının gözünden alınan dokudan elde edilen hücre.

2017 yılında Manisa’daki evinde tıkanan lavaboyu açmak isteyen İbrahim Kösem (37), kimyasal tozun kaynayan su ile teması sırasında oluşan reaksiyon sonucu yaralandı. Yüzünde kimyasal yanıklar oluşan Kösem, sağ gözünü kaybetti. Sol gözünde görme kabiliyetini büyük ölçüde kaybeden Kösem, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EUTF) Hastanesi’nde kornea nakli oldu. Kimyasal yanık sonrası gözündeki limbal kök hücre kaybı nedeniyle nakil operasyonuna rağmen sonuç alınamadı.

İbrahim Kösem’in görme yetisine kavuşması için Ege Üniversitesi Teknopark’ta TÜBİTAK desteğiyle kurulan Limbustem firmasının geliştirdiği yeni tedavi yöntemi uygulandı. Şirket ortakları EÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Özlem Barut Selver ve Biyomühendis Dr. Mehmet Gürdal, üniversite bünyesinde kurulan Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı’nda yaptıkları çalışma sonucunda hastanın babasının gözünden alınan doku ile limbal kök hücre geliştirdiler. Hastanın gözüne kök hücre nakledildikten sonra kornea nakli yapılan hasta, yıllar sonra görme yetisine kavuştu ve 3 ay önce dünyaya gelen oğlunu ilk kez görmenin sevincini yaşadı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kliniklerinde çok sayıda hastalığa sağlık hizmeti verildiğini ve geliştirilen tedavi prosedürlerinin uluslararası ilgiyi de üzerine çektiğini söyledi. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan akademisyenlerin teknopark bünyesinde kurdukları şirket bünyesinde ‘kişiye özel limbal kök hücre tedavi ürünü’ geliştirerek ticarileştirdiklerini belirten Rektör Prof. gurur verici bir sonuçtur. Rektör Prof. Dr. Budak, “Doç. Dr. Özlem Barut Selver ve ekibi, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir tedavi yöntemi olan kök hücre ve kornea naklini gerçekleştirdi. Hastanın tekrar görmesini sağlayan bu büyük başarıdan dolayı akademisyenlerimizi kutluyorum” dedi.

Kültürlenmiş hücrelerle tedavi

EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Eğitimi Anabilim Dalı Doç. Hasret Barut Selver, hastanın sol gözünü kurtarmak için 2017 yılından bu yana birçok cerrahi ve medikal tedavi uyguladıklarını ancak kök hücre eksikliğini gideremedikleri için istenilen düzeye ulaşamadıklarını belirtti. Babadan kök hücre alındığını belirten Doç. Dr. 4.5 ay sonra kök hücrelerin yerleştiğinden emin olarak kornea naklini gerçekleştirdik. Böylece kornea dokusunu da yenilemiş olduk. Hem kök hücreler hem de kornea yenilendiği için hastamız artık yeniden kendi hayatını yönetebilecek görüş düzeyine ulaştı.” İbrahim Kösem’in Türkiye’de ilk kez uygulanan tedavi formülü ile görme yeteneği kazandığını kaydeden Doç. Dr. Selver, geliştirdikleri yolun başarısından da memnun olduklarını kaydetti.

Doç. Dr. İbrahim’i yeniden görmenin verdiği hazzı tarif etmek kolay değil. İbrahim aslında çok uzun süredir hastamız ve bu uzun ve yorucu hastalık sürecinde hastayla duygusal bağlar kuruyorsunuz. İbrahim’in bebeğini o görmeden biz gördük ve sevdik. Tekrar görmesi için çok uğraştık. Onu mutlu görmek bizi de mutlu ediyor” dedi.

Doç. Dr. Selver, artık Türkiye’de bu hastalar için kültürlü hücrelerle tedavinin mümkün olduğunu söyledi. Selver, bu tip ağır göz yüzeyi hastalıkları için Limbustem ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi iş birliği ile Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı’nda araştırma ve tedavi çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

“Gözlerim açıldığında mucizeyi yaşadım”

İbrahim Kösem ise 2017’den beri devam eden tedavi sürecinde kendisini görmekten ümidini hiç kaybetmediğini belirterek, “Üç ay önce bir erkek çocuğu dünyaya geldi. Gözlerimi açtığımda mucizeyi yaşadım. Çocuğumu, eşimi ve ailemi görme şansım oldu. Bu benim için hayatımın en önemli olaylarından biriydi. Özlem ve ekibi sayesinde sizleri tekrar aramızda görmekten mutluluk duyuyorum. Kara günler bitti. Umarım ihtiyacı olan herkes bu ileri tedavi şansını yakalayabilir ve tekrar görebilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-korgan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu