Ekonomi

Bakan Bolat: Fahiş fiyata 90 milyon lira ceza kesildi

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı 81 ilde piyasa gözetim ve kontrol çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bu kapsamda 2023 yılında 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürün denetlendi. Şu ana kadar 90 milyon dolar tutarında denetim yapıldı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenen firmalara ödeme yapılmıştır.” “1 milyon lira para cezası kesildi” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Kurulda Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Kurulda sunum yapan Bakan Bolat, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre; Malların ticaret hacminin 2023’ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 0,5 azaldığını belirterek, “Bu yavaşlama birçok ülkeyi kapsıyor ve özellikle demir ve çelik gibi bazı üretim kategorileri gibi çok çeşitli mallara yayıldı. , tekstil ve giyim. “Düşen emtia fiyatlarının bir sonucu olarak dünya mal ticaretinin cari ABD doları cinsinden değeri, 2023’ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 5 azaldı” dedi.

Yılın ikinci yarısına ilişkin ön bilgilerde yavaşlamanın devam ettiğine işaret eden Bolat, “Ağustos ayında en önemli pazarımız olan Euro Bölgesi’nin ihracatı yüzde 3,9, ithalatı ise yüzde 24,6 azalırken Çin’i de takip etti. Son aylarda da benzer bir düşüş yaşandı.” “Dikkat çekiyor” dedi. Bolat, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekim ayında yayınladığı raporda; Küresel büyüme oranının 2023’te yüzde 3’e, 2024’te ise yüzde 2,9’a düşeceğini öngördüğünü söyledi.

‘İHRACATTA GELİŞMELER BÜYÜMEYİ ETKİLEDİ’

Bolat, küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin yatırıma, üretmeye, istihdama ve ihracata devam ettiğini kaydetti. Bolat, “2021’de yüzde 11,4 büyüyerek son 50 yılın en hızlı büyüme performansını sergileyen ülkemiz, OECD ülkelerine kıyasla çok güçlü bir performans sergiledi; mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı yüksek seviyede oldu” dedi. Türkiye ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,8 büyüdü. 12 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını sürdürdü. Pandemi sonrası ülkemizin büyüme performansıyla dünya ülkelerinden önemli ölçüde farklılaştığı, ihracatın dünya ortalamasının üzerinde artması bu gelişmede etkili oldu.” dedi.

Üretim ve ihracatta gözlemlenen bu performansın diğer ekonomik göstergelere de yansıdığını belirten Bolat, “Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketine rağmen kapasite kullanım oranı Ekim ayında bir önceki aya göre 0,1 puan, 2019’a göre ise 0,5 puan arttı. geçen yılın aynı ayına göre yüzde 77’ye ulaştı.” “Yılın en yüksek oranı olan 0,4’e yükseldi” dedi.

‘SANAYİ ÜRETİM 3. ÇEYREKTE TOPARLANDI’

Bolat, üçüncü çeyrekte sanayi üretiminde önemli bir toparlanma görüldüğünü, yıl boyunca yüksek teknolojili ürün üretiminin sanayi büyümesine önemli katkı sağladığını belirtti. Bolat, “2022’de ihracatımız yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar dolara ulaştı, küresel mal ihracatından alınan pay ise 2022’de yüzde 1,02’ye çıktı. 2023’ün ilk 2 çeyreğinde söz konusu pay 1,03’e çıkacak” yüzde.” (yıllıklandırılmış) arttı. İhracatımız; 2023 yılının ilk çeyreğinde 61,5 milyar dolara, 2. çeyrekte ise 61,7 milyar dolara ulaştıktan sonra 3. çeyrekte; 2022 yılının 3. çeyreğine göre ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,6. “Yüzde 3,7 artarak 64 milyar dolara çıktı. Şubat-eylül döneminde depremin ihracatımıza etkisini yaklaşık 6 milyar dolar olarak hesaplıyoruz” dedi.

‘İTHALATTA ALTIN ​​İTHALATI KAYNAKLI ARTIŞ’

Bolat, 2023 yılının ilk çeyreğinde 96,2 milyar dolar, ikinci çeyreğinde ise 88,2 milyar dolar olan ithalatın ardından 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 düşüşle 90,1 milyar dolar ithalat kaydedildiğini belirtti. yıl. Bolat, “Böylece yılın ilk 9 ayında ithalatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artarak 274,4 milyar dolara ulaştı. İthalattaki dönemsel artış işlenmemiş altın ithalatından kaynaklandı. Yılın ilk 9 ayında işlenmemiş altın ithalatı 24,5 milyar dolara ulaştı.” “Altın hariç ithalatımız Ocak-Eylül döneminde yüzde 3,6 azalarak 250 milyar dolara ulaştı.”

‘DÜŞÜK MALİYETLİ FİNANSMAN İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Bolat, Orta Vadeli Program hedefleri kapsamında ihracatı 2024’te 267 milyar dolara, 2026’da ise 302,2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi. Bolat, Türk Eximbank aracılığıyla ihracatçılara 2022’de toplam 45 milyar dolar destek sağlandığını kaydetti. 2023 yılının ilk 9 ayında 29,8 milyar dolarlık ihracat desteği sağlanırken, bu yılın sonunda 41 milyar dolarlık ihracat destek hacmi hedefleniyor. Sermaye yapısı her geçen gün güçlenen İGE A.Ş. 2023 yılı sonuna kadar 55 milyar TL’lik krediye kefalet vererek ihracatçılara nefes alma fırsatı sağlayacaklarını belirten Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak paydaşlarımız Türk Eximbank ve İGE A.Ş. işbirliğiyle, ihracatçılarımızın finansmana erişimini genişleteceğiz ve daha düşük maliyetli finansman imkanı sağlayacağız.” Bunun gerçekleşmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

’81 İLDE FAHİŞ FİYAT KONTROLLERİMİZ DEVAM EDİYOR’

Bolat, çeşitli bölümlerde gerçekleştirilen kontrollere ilişkin son bilgileri de paylaştı. Bolat, bu yıl yapılan kontrollerde 52 milyon lira idari para cezası kesildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Haksız Fiyat Değerlendirme Komisyonunca haksız uygulamalar nedeniyle 142,5 milyon lira idari para cezası uygulandı. İkinci el araçların yeni fiyatının üzerinde fiyatlandırılması ve reklam yoluyla pazarlanması da yıl sonuna kadar yasaklandı. 67,5 milyon lira idari para cezası Bu kontroller sırasında 545 emlak işletmesine 54,5 milyon lira idari para cezası kesildi.Bu kapsamda ağustos ayı sonunda reklam verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerinin doğrulanması ve reklam verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerinin doğrulanması amacıyla yönetmelik değişikliği yaptık. Reklam sitelerinde sahte reklam vererek fiyatların şişirilmesini önlemek amacıyla reklam yayınlama yetkilerinin olup olmadığının kontrol edilmesi ve bu değişiklik bugün uygulanmaya başlandı.Bakanlığımız fahiş fiyatlara karşı 81 ilde piyasa gözetim ve kontrol faaliyetlerimizi sürdürüyor. Bu kapsamda 2023 yılında 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürün denetlendi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından şu ana kadar tespit edilen firmalara 90 milyon lira para cezası kesildi.”

‘ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİNDE 424 MİLYON TL CEZA’

Bolat, dış ticarette ürün güvenliği açısından ‘Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi’ (TAREKS) uygulamasıyla ülkeye zararlı ve sağlıksız ürünlerin gelmesini önlemek amacıyla gümrüklerde kontrol faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Bolat, “Bu kapsamda ithalatta 234 bin ürün denetlendi ve 424 milyon lira idari para cezası uygulandı. Tüketicinin korunması, tüketici sağlığı ve güvenliğinin korunması, yanıltıcı reklamlarla mücadele, yanıltıcı reklamlarla mücadele ile ilgili birçok alanda denetimler yapıldı. fiyat etiketi güvenliği ve denetimi, ürün güvenliği ve aralıklı sözleşmeler.” “15 Ekim itibarıyla 230 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı. 44 bin 927 işletmede raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklara ilişkin kontroller yapılarak 27 milyon lira idari para cezası uygulandı. “dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu