Haber

Bakan Derya Yanık, Uluslararası Çocuk Forumu Kapanış Programı’nda konuştu Açıklaması

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybeden Bakanlık personeli Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’in anısını yaşatmak istediklerini belirterek, “Yusuf Meydan’ın ismini Adana Sarıçam’da yapılacak Çocuk Evleri Sitemize, kızı Ecrin Meydan’ın ismini de kuruluşumuz içerisinde açılacak kütüphaneye vererek, bu isimlerin bundan böyle birçok çocuğa yuva sağlamasını temin etmeye çalışacağız.” dedi.

Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde, Bakanlık tarafından Cumhurbaşkanlığı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Uluslararası Çocuk Forumu Kapanış Programı”nda yaptığı konuşmada, çocukların erkenden büyümek zorunda kalmadıkları, yalnızca eğlenip öğrenebildikleri huzurlu bir dünyanın hayalini kurduklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Suriye’de, Ukrayna’da ve daha birçok ülkede çocukların daha inançlı bir gelecek için yaşadıkları ülkelerini terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Yanık, çocukların açlık ve yoksulluk sebebiyle meskenlerinden uzak diyarlara göç ettiğini, terör olaylarıyla hayattan koparıldığını, anneler ve babaların çocuklarından ayrıldığını anlattı.

Türkiye’de de kısa süre önce böyle bir acı olayın yaşandığını hatırlatan Yanık, İstanbul’da meydana gelen taarruzda vefat eden Yusuf Meydan’ın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü bünyesinde çalıştığını dile getirdi.

Böyle bir olayın yaşanmasından dolayı çok üzgün olduğunu ifade eden Yanık, şöyle devam etti:

“Çalışma arkadaşımız Yusuf’un ve cennet kuşu kızı Ecrin’in aziz hatırasını yaşatmak istiyoruz. Yusuf Meydan’ın ismini Adana Sarıçam’da yapılacak Çocuk Evleri Sitemize, kızı Ecrin Meydan’ın ismini de kuruluşumuz içerisinde açılacak kütüphaneye vererek, bu isimlerin bundan bu türlü birçok çocuğa yuva sağlamasını temin etmeye çalışacağız. Teröre inat isimlerini yaşatmaya çalışacağız.”

“Dünyaya iletilerinizi ilettiniz”

“Burada sizlere baktığımda, sizlerle bir ortaya geldiğimde bu kara tabloların bir daha yaşanmayacağına olan inancım tazeleniyor. Sizleri gördüğümüzde geleceğe dair ümitlerimiz yeşeriyor.” diyen Yanık, daha yaşanır ve daha adil bir dünya için çocukların kendilerinden daha başarılı olacağına yürekten inandığını vurguladı.

Yanık, “Çünkü herkes için hoş bir şeyler yapmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden kalkıp Ankara’da bizimle bir araya geldiniz. Dünyaya mesajlarınızı ilettiniz. Biz de 2000 yılından itibaren 81 ilimizde çocuk komitelerimizi, işte bu mesajların yayılması ve tüm çocuklarımıza ulaşması için oluşturduk. Bu komitelerimizle 23 yıldır çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.” diye konuştu.

“Çocukların gözlemlerini ve çözüm önerilerini dikkate almak zorundayız”

Bakan Yanık, bu yıl 23’üncüsü gerçekleşen Çocuk Forumu’nun milletlerarası kimlik kazanmasının son derece gurur verici bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Hayatın her alanında çocukların varlığını güçlendirmenin, dünya çocuklarının taşıdığı süper potansiyeli görmenin başka bir memnunluk verdiğini lisana getiren Yanık, “Her yıl birbirinden önemli küresel sorunlara çözüm önerilerini sunan çocuklarımızla tanıştıkça, dünyamızın geleceğinin güvende olduğuna inanıyoruz. Bu yıl da çocuklarımızın ‘İklim Değişikliği ve Çocuk Katılımı’ gibi küresel bir konuyu ele almaları ve birbirinden etkili çözüm önerileri sunmalarını önemli buluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Tabiatın her an beşerlerle konuştuğuna işaret eden Yanık, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Kuşlardan bulutlara, çiçeklerden denizlere kadar hepsi bize bir şeyler fısıldıyor. Doğayı uygun gözlemlediğimizde, tabiatın bizi bize yansıtan bir ayna olduğuna şahit oluyoruz. Tabiatın lisanını çözdüğümüzde, bize verdiği iletisi aldığımızda, tabiata ve kendimize ziyan vermeden yaşayabilmenin yolunu da bulabiliriz. Çocuklar bu bildirisi en doğal haliyle alıyorlar. Bu mevzuda çocukların müşahedelerini ve tahlil tekliflerini dikkate almak zorundayız. Kendimiz, ailemiz ve ülkemiz ismine benimsediğimiz tüm sorumlulukların yanına tabiatın ve başka canlıların varlığına derin bir saygıyı da eklemeliyiz. Çocuklarımızı iklim değişikliğinin sonuçlarıyla baş başa bırakmak yerine, onlara tabiatın işleyişini anlatarak tabiatla daha çok vakit geçirmelerini sağlamalıyız. Biz çocuklarımıza bütün hoşlukları yaşayabilecekleri bir dünya bırakmayı hedefliyoruz, bu sebeple onları bu farkındalık hareketinin öncüleri olarak görüyoruz.”

“Güçlü jenerasyonlar yetiştirmek üzere çeşitli çalışmalar yürütüyoruz”

Bakan Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocukların üstün yararı ilkesi doğrultusunda, güçlü nesiller yetiştirmek üzere çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Genel yaklaşımın, kültürel ve manevi değerlerle beslenen çocukların toplum hayatına sağlıklı ve mutlu bir şekilde katılmalarını sağlamak olduğunu belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Çocuk Hakları Mukavelesinin 12. unsuru de çocukların kendilerini ilgilendiren bahislere iştirakiyle ilgilidir. Bu unsur, çocukların kendi görüşleriyle yetişkinlerin görüşlerinin nasıl dikkate alındığını, diyalog süreçlerinin alınan kararları nasıl etkilediğini öğrenmeleri açısından son derece kıymetli bir unsurdur. Birebir vakitte çocuklar ve yetişkinler ortasında bağlantı kurma ve bilgi paylaşma süreçlerini de vurgular. Biz Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı olarak, 81 vilayetimizde çocuk komitelerimizle bunu gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızın kendilerini âlâ söz edecek formda, etraflarında yaşananlara hassas, haklar ve sorumluluklar noktasında şuurlu olarak yetişmeleri için onlara tüm imkanları sunmaya çalışıyoruz. Bu imkanları sunarken önümüzde her vakit gençlere ve çocuklara inanan bir anlayışın güçlü takviyesini görüyoruz.”

Bakan Yanık, Milletlerarası Çocuk Forumu Sonuç Bildirgesi’nin ilgili tüm kurumlara gönderilmesiyle mevzuya ait farkındalığın artacağına inandığını söyledi.

Programda, Çocuk Hakları Komiteleri Türkiye Koordinatörü Emirhan Keskin, Milletlerarası Çocuk Forumu Sonuç Bildirgesini okudu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu