Haber

Bakan Kurum Hatay’da açıklamalarda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay’da hem merkezde hem de depremden zarar gören ilçelerde 7 bin 726 konutun Mart ayında, 42 bin 800 konutun ise Nisan-Mayıs aylarında inşaatına başlayacaklarını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Kurum, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından ağır hasar gören Hatay’a yaptığı ziyarette havadan ve karadan incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, tüm illerde eş zamanlı olarak hasar tespiti ve yeni yapılacak yerlerin çalışmalarının yapıldığını, tüm birimlerle seferberlik bilinciyle 24 saat bölgede olduklarını bildirdi. enkaz kaldırma işlemi sırasında.

11 ilde fiilen arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını belirten Kurum, eş zamanlı olarak çadır ve konteyner kentlerin heyet işlemlerini de yürüttüklerini bildirdi.

Hatay’da yeni yerleşimler, konteyner kent alanları ve sahada çalışmaların hızlandırılması için yapılması gerekenler konusunda istişarelerde bulunduklarını belirten Kurum, şöyle devam etti:

“Burada Meclis binamızın hemen arkasında Ulu Camimizin olduğu bir bölgedeyiz. Bu bizim tarihimiz, kültürümüz. Burası bizim Hatay’ımız, bizim Antakya’mız. Hatay’ın doğal güzelliğini koruyacak, kültürel bedellerini Türkiye’ye aktaracak bir anlayışla. demografik yapısını hassasiyetle gözeterek gelecek nesillere.Yeni Kırıkhan’ımızı, yeni Defne’mizi ve İskenderun’umuzu inşallah bu anlayışla inşa edeceğiz.Şehrin bizden ihtiyacı ve beklentisi ne olursa olsun, süreçlerimizi bu anlayış çerçevesinde yürüteceğiz. Bu beklenti… Tasarıma mimarlarla başladık.”

Rezerv alanlarında sağlam zemin üzerine evlerin yapımına başlayacaklarını kaydeden Kurum, “Ölen ailelerimizi geri getiremeyeceğiz ama onların hatıralarını ve anılarını burada yaşatacağız. Ulu Camimizi dirilteceğiz” dedi. ve burada onlarla birlikte yaşayıp gelecek nesillere devredeceğimiz Meclis Binası Kültür ve Turizm Bakanımız da burada gerekli incelemeleri yaptı.Eskiden olduğu gibi tüm tarihi eserlerimizi burada yeniden ayağa kaldıracağız, hayata kazandıracağız. .” değerlendirmesini yaptı.

“Bugün itibariyle 10 bin 12 yeni konutumuzun sözleşmesini imzaladık ve inşaat sürecini başlattık”

Kurum, Hatay’da yapılacak yeni konutlarla ilgili olarak, “Mart ve Nisan aylarında Hatay’da hem merkezde hem de ilçelerde 50 bin konut yapmak için planlama yaptık. 14 bin konutun inşaat sözleşmesini bitirmiş olacağız. Mart ayı sonuna kadar bağımsız bölümler 21 Şubat Türkiye’de başlattığımız üretim sürecinin prestiji ile 10 bin 12 yeni konutumuzun sözleşmelerini imzalayarak 4 günde inşaatına başladık. Mart ve Nisan aylarında 200 bini merkezlerde, 73 bini köylerde olmak üzere 273 bin kişinin ihale ve sözleşme süreçlerinin başlatıldığı bilgisini verdi.

Nurdağı ve İslahiye’de ilk afet evlerinin yapım sürecinin başladığını belirten Kurum, “Cumhuriyet tarihinin en büyük ve kapsamlı afet konutu seferberliğini hasar tespitlerinin ardından aynı anlayışla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, İskenderun, Hatay ve Kırıkhan ile Defne merkezdeki afet konut alanlarının ön çalışmalarını yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Şu anda detaylı jeolojik çalışmalar başladı. Bu kapsamda ovadan dağa doğruyu bulduğumuz alanları, Amanos Dağları’nın eteklerinde sıvılaşmanın olmadığı, boşluğun faydan uzak olduğu alanları tercih ettik. Önce bu rezerv alanlardan başlayacağız.2 ayda inşallah 50 bin 526 konutun inşaatına başlamış olacağız Hatay’da Mart’ta 7 bin 726, Nisan’da 42 bin 800 konutun inşaatına başladık. -Mayıs hem merkezde hem de depremden zarar gören ilçelerimizde Antakya özelinde baktığımızda Nisan-Mayıs aylarında 4 bin 250 konut, 33 bin 850 konut olmak üzere 38 bin 100 konut inşaatına başlamış olacağız.”

“Vatandaşlarımızı her depremde olduğu gibi burada da açıkta ve çaresiz bırakmayacağız”

Depremin 18’inci gününde 10 bin bağımsız bölümün sözleşmesini imzalayarak yapım sürecine başladıklarını belirten kurum, şu ifadeleri kullandı:

“Depremin izlerini silip yeni Antakya’yı buraya inşa edene kadar buraları terk etmeyeceğiz, bu yerlerden elimizi çekmeyeceğiz. Her depremde olduğu gibi burada vatandaşlarımızı çaresiz ve çaresiz bırakmayacağız, geleceğiz. Onlarla birlikte yürüyün. Çalışmada kanaat önderlerimiz, sanatçılarımız ve sporcularımız olacak. Hatay’ın tüm içeriğini ve kültürünü buraya yansıtacağımız anlayışıyla yapacağız. Asi nehri kıyısında ‘sağlam’ dediğimiz güvenli alanlarda, burada ne tür bir yapılaşma gerekiyorsa, sağlam zeminde yapılması gerekenleri yapacağız. Bu noktada belirli kısıtlamalar ve imar kısıtlamaları yapacağız. İnşallah hem rezerv alanında hem de bugün burada bulunduğumuz Asi Nehri kıyısındaki alanlarda inşaat sürecini yürüterek vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmuş olacağız.”

Bakan Kurum, depremzedelerin evlerine taşınana kadar eşya, taşınma ve kira yardımı yapacaklarını hatırlatarak, “İnşallah bir yıl sonra hep birlikte daha güzel bir Hatay görürüz. O zaman onların mutluluğuna şahit olur, sevinçlerine ortak olur, dualarını alsınlar. Milletimizin başı sağolsun. Bu güç bizde var. Bunları yapacak devletimiz, milletimiz var. Milletimiz ilk andan itibaren 85 milyon Hatay için, Gaziantep için, Kahramanmaraş için buradaydı. Yardım eli uzattı, emekli maaşını, kumbarasındaki parayı paylaştı. İnşallah bire bir anlayış gerçekleştireceğiz. İşte Hatay, Gaziantep, Antakya. Maraş ne isterse inşaat sürecini onlarla birlikte yürüteceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

“Hasarın ağır olduğu yerlerde yüzde 90’ları aştık”

Bakan Kurum, deprem nedeniyle ne kadar ağır hasar görse de yıkılsa da binaları inşa edeceklerini söyledi:

“Bugün yapılan nihai hasar tespitlerinde 4 milyon 658 bin bağımsız bölümde 1 milyon 316 bin binanın muayene ve hasar tespit çalışması tamamlandı. Hasarın ağır olduğu yerlerde yüzde 90’lar seviyelerini aştık. Hatay’ımızda prestijli 51 bin yapının 195 bin bağımsız bölümü yıkılmış, acilen yıkılacak ve ağır hasarlı, süreci biz yöneteceğiz.”

Bakan Kurum, TOKİ’nin yaptığı 1 milyon 180 bin konutun deprem sonrası ayakta durduğunu hatırlatarak, yenilerini de aynı anlayışla yapacaklarını bildirdi.

Vatandaşların ticari hayatının devamlılığı için geçici ticaret alanları kuracaklarını belirten Kurum, “Biz bu projeyi nazım planlar çerçevesinde tasarlıyoruz. Burada şehri bir bütün olarak planlayacağız. Esnafımız hizmet edecek, şehri yaşatacak, çelik yapılarımızla birlikte buradaki kardeşlerimize daha düzenli hizmet verecek.İşlerimizi bu anlayışla yapacağız.” değerlendirmesini yaptı.

haber-tufanbeyli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu