Haber

Bakan Yardımcısı Birpınar: Samandağ Sahilindeki Enkazları İki Ay İçinde Ayırıp Kaldıracağız

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Tuluhan Tekelioğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. 2 ay içinde betonu ve demiri ayırıp molozları kaldıracağız. Zaten oraya konteyner şehir yapılmayacak” dedi.

KRT’de yayınlanan “Haftanın Panoraması” programına Semra Topçu’nun konuğu olan Cumhuriyet gazetesi yazarı Tuluhan Tekelioğlu, Hatay’daki izlenimlerini paylaştı. Tekelioğlu, programda Antakya ve çevresindeki enkazın Samandağ’a döküldüğünü anlattı.

“SAMANDAĞ, KURALLARI KENDİ PLAJININ SONUNA DÖKÜYORLAR, ORADA BİR KURAL DAĞI OLUŞMUŞTUR”

Tekelioğlu, molozların yaşam alanlarına dökülmesinin bölge halkının moralini daha da bozduğunu ve kırgınlıklarını artırdığını belirtti.

“Bir haftadır buradayım. Antakya adeta kaderine terk edilmiş durumda… Şehirde elektrik yok, su yok, her yerde moloz kamyonları var. Toz içinde insan, her yer toz. O molozları takip ettim. tırlar Narlıca’ya götürürler Altınözü’ne götürürler Narlıca’da zeytinler Ağaçları var molozlarını oraya atarlar En kötüsü Samandağ… Samandağ dünyanın en uzun ikinci sahili 17 kilometre Samandağ , kıyısının ucuna moloz döküyorlar orada moloz dağı oluştu.O kadar acı ki o moloz dağın 100 metre ilerisine hızla çadırkent kuruldu.700 metre ötede sahra hastanesi yapıldı, konteyner de konteynır. o moloz dağının karşı yakasına hızla şehir kuruluyor.Ne hezeyanlı şey, bir yanda molozların yığıldığı havza, Milleyha kuş cenneti.Mükemmel bir yer, bir yanda Burayı kirletiyorsunuz, dokuyu bozuyorsunuz, asbest… Etrafta çadır kent var, konteyner kent yapılıyor. Bu nasıl bir mantıktır bu akıl anlayamıyorum.

“SAMANDAĞLILAR HAREKETE GEÇİYOR”

Çok ağırdı, bu kadar kontrolsüz, bu kadar çok insanın hayatına saygı duyulmayan bir durum. İnsan hayatı enkazdan daha mı değerli? Bu tür bir şey nasıl yapılır? Yetkililer gidip kontrol etsin. Çok güzel bir teşkilat baskı altına alınmalı, Samandağ halkı karşı çıktı, yürüdüler ama kimse onları dinlemiyor.

Çünkü bu sadece Samandağ’ın sorunu değil, bölgenin sorunu, bu bölge aynı zamanda değerli bir tarım bölgesi, asbestin toprağa, yağmurla tekrar suya karışacak. Maydanoz gibi yeşillikler buradan Avrupa’ya ihraç ediliyor, biz de asbestli eserleri sadece Türk halkına değil Avrupa’ya da yedirip götüreceğiz. 5-10 yıl içinde kanser olma riski var.”

BAKAN YARDIMCISI ARADI

Tekelioğlu, programın sona ermesinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın kendisini arayarak Samandağ’daki enkazla ilgili bilgi aktardığını bildirdi. Tekelioğlu Birpınar, “Bize gösterilen alan orası olduğu için molozu döktük, sonra yanlış olduğunu anladık. 2 ay içinde betonla demiri ayırıp molozları kaldıracağız. Konteyner şehir yapılmayacak. orada” dedi.

Tekelioğlu, Birpınar ile görüşmesini de Twitter hesabından şu şekilde paylaştı:

“Sevgili @SEMRATOPCU1’a yarın @cumhuriyetgzt’ten aldığım haberi, Samandağ’ın kıyısında yükselen moloz dağını anlattım. @csbgovtr bakan yardımcısı Mehmet Emin Birpınar bana ulaştı. 2 ay sonra molozları çıkaracaklarını söyledi. Gezi, iktidardan biri beni ilk kez aradı: )”

yigilca-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu