Haber

Filipinler’de Mawar Tayfunu nedeniyle binlerce köy sakini tahliye edildi

Filipinler’de etkili olması beklenen Mawar Tayfunu nedeniyle ülkenin kuzeyindeki binlerce köy sakini tahliye edildi, resmi kurumlar ve okullar tatil edildi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Batanes Bölgesi Vali Yardımcısı Ignacio Villa yaptığı açıklamada, bölgede etkili olması beklenen Mawar Tayfunu nedeniyle sel ve toprak kayması tehdidi nedeniyle 4 bin 800 kişinin köylerden tahliye edildiğini söyledi.

Bölgedeki resmi kurum ve okulların da önlem olarak kapatıldığını belirten Villa, tahliye edilecek şahıs sayısının artabileceği uyarısında bulundu. Villa, açık denizde seyahat etmenin tehlikeli olabileceğine de dikkat çekti.

Yetkililer, yaptıkları açıklamalarda askeri birlikler, polis, itfaiye ve istekli kümelerin arama kurtarma çalışmaları için hazır olduğunu kaydederek, tedbir amaçlı bir milyondan fazla yemek hazırlandığını bildirdi.

Filipinler Sivil Savunma Dairesi Başkan Vekili Raffy Alejandro, “Güneş ne ​​kadar sıcak olursa olsun, hava bugünlerde tahmin edilemez ve her an değişebilir. Bu nedenle her zaman güvenli yerlerde kalmalıyız.” sözlerini kullandı.

ABD’nin Guam Adası’nı vurdu.

Tayfun Mawar, 24 Mayıs’ta ABD’deki Guam Adası’nı şiddetli rüzgar ve yağmurla vurdu, adanın büyük bölümünde elektrikler kesildi, sakinlerin çoğu tahliye edildi.

Guam Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), kategori 4 tayfunun saatte 230 kilometreye varan rüzgar hızlarıyla Guam’ın kuzey kesiminden geçtiğini bildirdi.

Guam Elektrik idaresi, son yıllarda ABD topraklarını vuran en şiddetli tayfunlardan biri olan Mawar nedeniyle Ada’daki 52 bin aboneden sadece 1.000’ine elektrik verilebileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden da Pasifik Okyanusu’ndaki ABD denizaşırı toprağı olan Guam adasında “olağanüstü hal” ilan edildiğini duyurdu.

Hızı saatte 155 ila 190 kilometre arasında değişen ve dağlık bölgelerde etkili olduğu bilinen Mawar Tayfunu’nun göstergelere göre bir sonraki durağının Tayvan ve Japonya olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu