Yaşam

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Fazıl Say’dan Türk halkına hediye

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say tarafından Türk halkının beğenisine sunulan “100. Yıl”. Yılın Marşı’nın kaydı tamamlandı. Önder Tunç Soyer, “Fazıl Say liderliğinde 230 kişilik dev bir kadro ile Cumhuriyet’e en güzel hediyemizi vereceğiz” dedi. Fazıl Say ise yürekleri ısıtan bir marş bestelediğini söyleyerek, “Halkımızın bu marşı çok seveceğini düşünüyorum” dedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında unutulmayacak bir hediye bırakmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın bestelediği 100. Yıl Marşı kaydını tamamladı. Pek çok ünlü ismi bir araya getiren ve bir gün süren marşın Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) kaydı Türkiye ile özel bir günde buluşmaya hazırlanıyor. Coşkunun, heyecanın ve gururun yansıması olan marşın şiirini Ayten Keyifli kaleme alırken, orkestra şefliğini Can Okan, koro şefliğini İlhan Akyunak üstlendi. Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ve Korosu ile Genç Korosu (Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi Korosu) marşı seslendirdi.

Soyer: “Paylaşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Fazıl Say liderliğinde 230 kişilik dev bir kadro ile Cumhuriyet’e en güzel hediyeyi vereceğiz. Sizlerle paylaşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Orkestramız ve koromuz da çok iyi.
100. Yıl Marşı’nı Türk milletine armağan ettiğini ifade eden Fazıl Say, “Bu işin fikir babası İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Marş yazmak kolay değil. Özellikle iyi bir şiir bulmak kolay değil. Gelecek vaat eden bir şiir bulmak gerekiyordu. Ayten Mutlu’nun ‘Elini Ver’ şiirini bulduk ve iletişime geçtik. Bu şiirden yola çıkarak bestemi geliştirmek istediğimi söyledim. 30-40 yıl önce yazılmış bir şiir olduğu için 100.yılı ve Atatürk’ü de eklemek gerekti. ‘Daha nice 100’üncü yıllara’ ‘Babamın gözünde gökyüzünün mavi şimşeği’ sözlerini ekleyerek, önümüzdeki 100. yıla umutla baktığımızı gösterdik. Şiiri bu formda tamamlayarak bir marş haline getirdim. Provalarımızı yaptık ve rekorumuzu aldık. Orkestramız ve koromuz da çok iyi.”

Halkımızın bu marşı beğeneceğini düşünüyorum.
Bugün söylediğimiz tüm marşların 100 yıllık marşlar olduğunu belirten Fazıl Say, “İzmir Marşı, İstiklal Marşı, 10. Yıl Marşı, hepsi çok eski. Bir marşın halk tarafından sevilmesi ve söylenmesi onlarca yıl alır. Bu kolay değil. 2023’te tek 100. Yıl marşı benim olacak diye bir şey yok. Çok proje olacak. Bana hitap eden bir marş besteledim ve bunu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bize sağladığı imkanlarla en iyi zeminlerde yaptık. Harika bir kayıt yaptık ve halkımızın bu marşı beğeneceğini düşünüyorum” dedi.

Ülkemize eşsiz bir eser kazandıracak
AASSM Başkanı Emel Akçay Özer, “100. Fazıl Say ile İstiklal Marşı için buluştuğumuzda milletimize armağan etmek istedi. Fazıl Say’ın bir şartı vardı, o da 100 yılın vurgusunu çok güzel ifade edebileceği, gönlüne göre bir eser bulmaktı. Şimdi eşsiz bir eseri ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası sahnede
220’ye yakın sanatçının sahne aldığını sözlerine ekleyen Emel Akçay Özer, “Bir eseri ilk kez seslendiriyor olmak çok güzel. Tüm sürecin ilk nefesini ilk veren sizsiniz. Açıkçası hepimiz bu marşı bir solukta söyleyeceğimiz günü bekliyoruz. 7’den 70’e herkesin rahatlıkla söyleyebileceği bir marştı. Çoğu zaman marşlar emredilir, besteci karşılığında bir bedel alır ama burada büyük bir hediye vardır. Bu her birimiz için çok özel ve değerli. 100. Yıl Marşı’nı kaydetmek çok yeni bir orkestra için bir ayrıcalıktı. İki yıl önce temellerini attığımız Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası, bu yıl 100. yıl kaydıyla başladı. Ahmed Adnan Saygun Korosu ve Işılay Saygın Lisesi’nin korosunda genç ve parlak öğrenciler var. Ayrıca bu koroya çok sevilen Serenad Bağcan ile İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları eşlik etti. Bu grubun varlığı bize güç verdi.”

Cumhuriyet coşkusu bu marşla alevlenecek
Işılay Saygın Hoş Güzel Sanatlar Lisesi Korosunun 102 kişiden oluştuğunu anlatan koro öğretmeni İlhan Akyunak, “Fazıl Say’ın bestelediği bir marşı seslendirmek bizim için gurur verici. Kayıt aşaması muazzamdı. Gençler harika şarkı söyledi. Sözlerin kompozisyonla uyumu harika. Bu işin bir parçası olduğumuz için şanslıyız. Umarım bu marş 10’lu, 100’lü yıllar herkesin ağzında olur. 100. yıl coşkusu bu marşla bir kez daha alevlenecek ve 10. yıl marşımız gibi yıllarca söylenecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

nizipajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu