Haber

Sudan karıştı! Ordu komutanından tehditle ilgili uyarı

Sudan’da ordu ile Hızlı Takviye Güçleri (RSF) arasındaki çatışmalar sürüyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Burhan, saldırıların devam etmesi halinde farklı bölgelerden güçleri Hartum’a getireceklerini söyledi. Kontroller orduda. Henüz devreye almadığımız askeri üslerimiz ve uygulamadığımız taktiklerimiz var. Hâlâ aklın sesini dinliyor ve Hartum’a giren HDK güçlerinin yerlerine dönmesini talep ediyoruz. Saldırılar devam ederse farklı bölgelerden güçleri Hartum’a getireceğiz. Kimse savaşı tercih etmez ama yaşananlar insanlara ibret olsun. olsun” dedi.

Sudan Doktorlar Komitesi’nden yapılan açıklamada, ordu ile Çevik Kuvvet Güçleri (HDK) arasında çıkan silahlı çatışma sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık

Sudan ordusuna Egemenlik Kurulu Lideri General Abdulfettah al-Burhan başkanlık ederken, RSF’ye yönetim kurulu başkan yardımcısı General Mohammed Hamdan Dagalo başkanlık ediyor. Ordu ile RSF arasındaki gerilim, sivil yönetime geçiş ve demokratik seçimlerin önünü açmak için 5 Aralık 2022’de imzalanan “çerçeve anlaşma”da RSF’nin orduya tam entegrasyonunu içeren reformdan kaynaklanıyor. Al-Burhan, RSF’nin ordudan bağımsız bir güç olarak hareket etmesine artık müsamaha göstermeyeceğini belirtiyor ve Dagalo, bunun sivil bir yönetimle yürütülmesini istiyor.

RSF, Darfur’daki isyancılara karşı savaşmak için eski yönetim altında kuruldu.

bayindirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu