Sağlık

Kalıcı burun tıkanıklığı neden olur, tahlil nedir?

Solunum sistemimizin başlangıç ​​noktası olan ve gelen havanın akciğerlere ulaşmadan önce nemlendirilip temizlendiği organ olan burnun belirli sebeplerden dolayı görevini yerine getirememesi durumuna burun tıkanıklığı denir. Konuşurken, yemek yerken ve özellikle uyurken yaşam standardını düşüren burun tıkanıklığı ciddiye alınması gereken bir durumdur. Nefes almak ne kadar değerliyse, doğru nefes almak da bir o kadar değerlidir.

BURUN YAPIMININ NEDENLERİ

  • Enfeksiyöz rinosinüzit:İnfluenza gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalar nedeniyle rinosinüzit gelişimini ifade eder.

  • Alerjik rinosinüzit:Alerjik bir dış faktör veya çeşitli çevresel faktörlerin neden olduğu burun içi hava yolları ve sinüs iltihabı.

  • Mevsimsel alerjik rinosinüzit:Mevsim geçişleri başta olmak üzere yılın belirli bir döneminde ağaçlar, otsu bitkiler veya çeşitli polen türlerinin neden olabileceği rinosinüzit atakları ile karakterize bir hastalıktır.

  • Çok yıllık alerjik rinosinüzit:Yılın her zamanında mevcut olan çeşitli alerjenlere bağlı rinosinüzit durumu.

  • Alerjik olmayan rinosinüzit:Sigara dumanı, çeşitli kimyasallar veya hava kirliliğinin neden olduğu alerjik olmayan rinosinüzit gelişimi.

Bu vakaların dışında burun tıkanıklığı olan bazı vakalarda da bu durumun nedeninin vücut lokasyonu, sinüs içi yapıların anatomik özellikleri veya burunda mukus salgılanması olabileceğine dikkat edilmelidir. burun ve sinüsler, aksine zararlı mikroorganizmalar veya alerjenler.

KESİNLİKLE BURUN YAPILMASI İÇİN NELER UYGUN?

Kalıcı bir burun tıkanıklığınız varsa, tahlil için mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz. Tüm hastalıklarda olduğu gibi burun tıkanıklığının tedavisi de birden fazla nedene bağlı olarak değişmektedir.

Alerjik rinit veya burun eti büyümesi nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı için hekim tarafından steroid içerikli burun spreyleri veya burun yıkama solüsyonları önerilebilir. Burun eğriliği gibi ilaç tedavisi ile çözümlenemeyen burun tıkanıklığını açmak için burun ameliyatı gerekebilir. Burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise radyofrekans cerrahisidir. Yüksek frekanslı radyofrekans dalgaları kullanılarak yapılan müdahale ile burun tıkanıklığını açma işlemi uygulanır.

Bu uygulamaların dışında alerjik burun akıntılarında doktorların bilgisi ve reçetesi dahilinde buhar inhalasyonu, sıcak kompres uygulamaları, antihistaminik ilaç kullanımı, ortamın nemlendirilmesi veya sıvı tüketiminin arttırılması gibi işlemler de fayda sağlayabilir.

BURUN YAPILMASINI NASIL ÖNLERİM, NASIL GELİR?

  • Burun tıkanıklığını tetikleyen en değerli etkenlerden biri sigaradır. Burun tıkanıklığını önlemek için sigara kullanımı azaltılmalı ve sigara içilen ortamlardan kaçınılmalıdır.

  • Burun tıkanıklığının yaşandığı süreçte daha az süt tüketilmesi burun tıkanıklığına da iyi gelir.

  • Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelebilir.

  • Tuzlu su burun tıkanıklığına iyi gelir. Tıkanıklık dönemlerinde tuzlu burun alınabilir ya da mevsim uygunsa denize girilebilir.

  • Özellikle klimalı veya ısıtmalı ortamlarda bulunanlar burun tıkanıklığını önlemek için ortamı nemlendirmelidir. Odada buhar makinesi veya kaynar su bulunması burun tıkanıklığına iyi gelir.

  • C vitamini içeren sebze ve meyveleri tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu