Sağlık

Sebze ve Meyveleri Bozulmadan Uzun Süre Muhafaza Etmenin İpuçları

Özellikle kış aylarında sebze ve meyve tüketiminin bağışıklığımız için ne kadar değerli olduğunu hatırlamakta fayda var. Ayrıca bazı meyve ve sebzeleri saklarken daha dikkatli olmalıyız. Örneğin patates ve soğanı aynı zemin üzerinde muhafaza etmemek gerekiyor. Neden diye soruyorsun? sorusunun cevabı için sizi içeriğimize alalım. 🙂

Elmalar mahzen gibi soğuk ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Kileriniz yoksa, konutun rastgele bir koridorunda bir karton kutuya koymak da işe yarayacaktır.

Ayrıca elmaların bozulmaması için nefes alması değerlidir, bu yüzden koyacağınız kutuda bir delik olması gerektiğini unutmayın. Bir diğer seçenek de balkonda saklamaktır. Hava soğuksa 3-4 ay saklayabilirsiniz. Daha sıcak havalarda bu süre altı aya kadar çıkabilir.

Havuçlar birbirleriyle temas etmelerini önleyen ve nemi emen malzemelerle birlikte saklanmalıdır. Bunlar kum, talaş veya soğan kabukları olabilir.

Havuçla hızlı bir yemek yapmak isterseniz önceden rendeleyip buzluğa atabilirsiniz.

Sarımsağı saklamak, listedeki diğer besinler kadar zahmetli değil. Havalandırılan ve fazla nem içermeyen karanlık bir ortama ihtiyaçları vardır.

Sarımsağı filelerde muhafaza edebilirsiniz. Başka bir seçenek de en az altı inç derinliğinde bir kutuda saklamaktır. Tabii ki, sarımsağı bu formda saklayacaksınız.

Lahanayı evde uzun süre taze tutmak oldukça zordur.

Lahana ayıklanmalı ve kağıda sarılmalıdır. Lahana yapraklarının birbirine değmemesine dikkat edin. Ayrıca çürümemesi için sık sık kontrol etmekte fayda var.

Pancar, patates için çok uygun bir komşu olabilir. Patatesi çürütecek nemi yok eder ve daha güçlü olmasını sağlar. Bu nedenle pancar ve patatesleri birbirine yakın muhafaza edebilirsiniz.

Patateslerin tazeliğini koruması için karanlık ve soğuk bir ortam gereklidir. Çürümeyi önleyen fitocidler salgılayan üvez yapraklarını koyarsanız patatesleriniz daha uzun süre dayanır.

Ayrıca elmaya yakın tutmamaya dikkat edin. Elmalar, patateslere zarar veren gazlar çıkarır.

Domatesin tüketimi diğer besinlere göre çok daha fazla olduğu için biraz daha detay verelim. Domateslerin birçok saklanma yeri vardır. Bunlardan biri de tabii ki dondurucuda saklamak.

Domatesler, uygun şekilde dondurulursa on iki ila on sekiz ay arasında dayanabilir. Domatesler çiğ veya pişmiş olarak saklanabilir. İkinci yolu tercih ederseniz, domatesleri kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Daha sonra kavanoza alıp buzluğa atabilirsiniz. Kısa bir süre için de olsa mümkün olduğunca buzdolabında saklamak istiyorsanız yapmanız gereken domatesleri nemden uzak tutmak ve çöplerini temizlemek.

Biberleri daha iyi korumak için plastik poşetlerden uzak durmalısınız. Plastikte çok fazla nem birikebilir ve biberler diğer yiyecekler kadar güçlü değildir.

Biberleri saklamak için bir bez torba kullanabilir veya açık bir şekilde malzeme bölmesine yerleştirebilirsiniz.

Patlıcanları buzdolabına koymadan önce buzdolabınızın çok soğuk olmadığından emin olun. Kağıt havlu ile sardıktan sonra delikli poşet ile dolaba kaldırın.

Patlıcanları pişirmeden veya dondurmadan kesmeyin, aksine patlıcanlar kesilince kendilerini serbest bırakırlar. Patlıcanı kısa sürede tüketmeyi planlıyorsanız en iyi seçenek oda sıcaklığında muhafaza etmek olsa da güneş ışığından uzak tutmalısınız. Ayrıca şeftali, elma, muz, kavun ve domates gibi etilen içeren yiyeceklerin yakınında saklamamaya dikkat edin.

Soğanları muhafaza etmenin en uygun yolu delikli çuvallarda saklamaktır. Soğanların nemlenmesini engeller ve nefes almasını sağlar.

Bazı kişiler tıpkı sizin yaptığınız gibi yere patates soğan koysa da yapmayın. Patates soğanın nemlenmesine ve çürümesine neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu